Het queer-geluid is onmisbaar in klimaatactivisme

Maeve Levie
1 min readSep 27, 2019

--

‘De klimaatcrisis treft gemarginaliseerde groepen het hardst’, stellen de activisten van Queers4Climate. Daarom liepen zij tijdens de Klimaatstaking mee in het intersectionele klimaatblok.

Dit artikel verscheen op 27–09–2019 op OneWorld.nl

In de Amsterdamse Dapperbuurt is een groep van acht activisten, protestborden aan het maken met stencils en verfspuitbussen. ‘Kapitalisme is crisis’ en ‘No pride in ecocide’, komt erop te staan. Een van de activisten is Selj Balamir, mede-initiatiefnemer van de groep Queers4Climate NL. De actiegroep liep vandaag in de landelijke Klimaatstaking mee in een ‘intersectioneel klimaatblok’, samen met onder andere de Fossil Free Feminists.

“In de eerste plaats om mensen te laten weten dat er een queer, feministisch perspectief op klimaatverandering bestaat”, vertelt Queers4Climate-woordvoerder Max de Blank telefonisch. “De klimaatcrisis treft gemarginaliseerde groepen het hardst: lhbtqi+’ers, vrouwen, mensen van kleur. Verder willen we tot onze eigen gemeenschap spreken: tijdens Pride zijn steeds vaker grote bedrijven aanwezig die juist klimaatverandering veroorzaken. Mainstream lhbtqi+-organisaties spreken zich daar niet genoeg tegen uit.”

Lees verder op OneWorld.nl >

--

--

Maeve Levie

Maeve Kevyn Levie (they/she) is a freelance journalist based in Berlin. | Recent publications and contact info: https://maeve.berlin