Vijf jaar Markthal: van versmarkt naar vreetschuur
De Markthal in Rotterdam móest er komen, ondanks de risico’s. Voor ieder Rotterdams huishouden zit er 200 euro publiek geld in het gebouw, maar vijf jaar na de opening loopt lang niet alles op rolletjes. Ondernemers van het eerste uur vertrekken teleurgesteld en de bouwers willen niet meer over hun paradepaardje praten. De pr-machine verkoopt een succesverhaal: de Markthal is een icoon dat Rotterdam internationaal op de kaart heeft gezet. Voor Follow the Money maakte Kevyn Levie de balans op.
Dit artikel verscheen op 30–09–2019 op FTM.nl
Waar gaat dit over?
- Op 1 oktober is de Markthal in Rotterdam jarig. In vijf jaar is het markante gebouw uitgegroeid tot een prominente eyecatcher.
- Het concept is in vijf jaar tijd verschoven van versmarkt voor Rotterdammers naar een toeristentrekker van internationale allure.
- Dat is althans het verhaal dat de marketingmachine van Rotterdam voorspiegelt.
Waarom moet ik dit lezen?
- In de Markthal zit 200 euro publiek geld voor elke Rotterdammer. Het is een schoolvoorbeeld van een bestuurlijk en financieel risicovol project.
- Vorige week dinsdag bracht de Rekenkamer van Rotterdam een rapport naar buiten, waaruit bleek dat de risico’s die de gemeente met de Markthal nam, niet op zichzelf staan.
- Is de Markthal het waard geweest? Follow the Money ging op zoek naar de cijfers achter de voors en tegens.
Hoe heeft Follow the Money dit onderzocht?
- Voor dit verhaal sprak Follow the Money met twintig voormalige en huidige betrokkenen: politici, bestuurders, experts, ondernemers en beleggers. Daarnaast werd een beroep gedaan op beleidsstukken, rapporten en eerder verschenen publicaties over de Markthal.