Dit zijn alle 2.700.000 dieren die voor kerst zijn geslacht
Voor de kerstdiners in Nederland vandaag en morgen zijn ongeveer 2.700.000 dieren gedood, volgens een inschatting van de Vegetariërsbond¹.
Twee komma zeven miljoen.
Steeds meer Nederlanders vragen zich af of dat wel normaal is. Te veel mensen doen dat nog niet. Dat geldt ook voor veel mensen die ik ken die zeer sociaal betrokken zijn, maar op dit punt nog een stap te zetten hebben.
Rutger Bregman beschreef eerder dit jaar hoe hij zich realiseerde dat hij die stap wilde zetten, in een artikel dat ik van harte aanraad.
Voor mij is dat al wat langer geleden, maar bij mij heeft het net zo goed een tijd geduurd — voordat ik volledig doorhad (of wilde zien) wat voor een bizarre industrie we hebben opgetuigd voor de massa-“productie” van vlees en dierlijke producten. De gigantische schaal ervan: er worden in dit land 600.000.000 dieren per jaar gedood. De excessen daarbij — bijvoorbeeld de 250.000 dieren die alleen al dit jaar levend verbrandden bij stalbranden, of de beelden die deze zomer naar buiten kwamen uit het slachthuis van Tielt. Maar ook dat die excessen eerder gradueel dan fundamenteel verschillen van wat de meeste dieren doormaken. En niet in de laatste plaats: welke gevolgen de vee-industrie heeft voor de voedselverdeling in de wereld en het milieu, en dat de veehouderij meer bijdraagt aan klimaatverandering dan alle transport bij elkaar.
Voor wie dat allemaal daadwerkelijk wil weten en zien, is het moeilijk een andere conclusie te bereiken dan: dit kan zo niet langer, hier moet structureel iets veranderen en daar moet je ook individueel een bijdrage aan leveren.
Hieronder staan alle 2.700.000 dieren die deze kerst worden opgegeten.
Dat het er volgend jaar minder mogen zijn.
17.200 runderen
26.000 varkens
1.020.000 wild (o.a. konijnen en eenden)
1.632.000 kippen en kalkoenen
[1] De berekening van de Vegetariërsbond is hier te vinden. Dit is een inschatting gebaseerd op ‘gemiddelde’ kerstdiners en openbare cijfers over vleesproductie en -consumptie. Het is goed mogelijk dat in werkelijkheid meer dieren van de ene en minder van de andere soort worden gegeten. Sommige Nederlanders zullen veel meer vlees eten dan gemiddeld (bijvoorbeeld steengrillen en gourmetten), anderen minder. Als geheel is dit volgens mij echter een realistische benadering van de vleesconsumptie rond de kerstdagen.
Lees ook mijn vorige artikel: Bevrijd ons van populistische correctheid