Deze transhatende ‘feministen’ bereiden een opstand voor

Maeve Levie
2 min readJul 16, 2020

--

Een groep zelfverklaarde feministen streeft naar het terugdraaien van transgenderrechten. Ook in Nederland, waar het in april opgerichte Voorzij jaloers kijkt naar de successen in Engeland. Kevyn Levie woonde de eerste Voorzij-conferentie bij. ‘Ik zet me schrap: er gaat veel gezegd worden dat vijandig en triggerend zal zijn.’

Dit artikel verscheen op 07–07–2020 op OneWorld.nl

Foto: nito100/iStockphoto

“Trans vrouwen en trans mannen bestaan niet. Het is onmogelijk in het verkeerde lichaam geboren te worden, en er is niet zoiets als een individuele genderidentiteit. Transgenderisme is een patriarchale ideologie. Het is misogynie als een man doet alsof hij een vrouw is, en het is misogynie om lichamen van jonge vrouwen te vernietigen omdat ze trans zouden zijn.”

Aan het woord is Julia Long, een Britse ‘trans kritische’ activist die vorig jaar in Washington nog een bijeenkomst van ouders van trans kinderen bestormde. Opgewekt kijkt ze — grijs haar, brilletje met tijgerprint — de camera in. Ze spreekt op de eerste conferentie van Voorzij, een stichting die zegt op te komen voor vrouwenrechten en tegen de inperking daarvan door trans personen. Relatietherapeut Caroline Franssen, die in januari met een betoog tegen trans rechten in Trouw veel tegenstand van vrouwen- en transrechtenorganisaties opwierp, richtte de stichting afgelopen april op.

Ondanks de hitte volgen zo’n 35 mensen via Zoom de online conferentie — de eerste activiteit van Voorzij — op deze tropische dinsdagavond, 23 juni. Onder de deelnemers — vooral vrouwen van middelbare leeftijd, Nederlands en Brits — ook ik (trans/non-binair) en een (cis) vriendin. Met notitieblokjes in de aanslag, een liter ijsthee en af en toe een sigaret op het balkon om te ontladen. Want we weten dat we ons schrap moeten zetten: er gaat veel over trans mensen gezegd worden dat vijandig, discriminerend en triggerend zal zijn.

Lees verder op OneWorld.nl >

--

--

Maeve Levie

Maeve Kevyn Levie (they/she) is a freelance journalist based in Berlin. | Recent publications and contact info: https://maeve.berlin